biker150
|
Wysłany: 2008-06-25, 11:21 Czy dobrze ustawiłem proxy?
|
|
|
Moje ip z umowy o internet: 10.xx.xxx.xx
Gdy sprawdzam ip na polskiej stronie: www.ip.info.pl, moje ip wygląda tak 195.xxx.xxx.xx,
a gdy sprawdzam na stronie: www.whatismyip.com, różni się jedną cyferką od tego które pokazuje polska strona.
Czy to znaczy, że proxy działa? Nigdy wcześniej się tym nie interesowałem, ale przeglądarka zawsze automatycznie wyszukiwała ustawienia proxy i zawsze miałem, choć o tym nie wiedziałem. Korzystam z proxy mojego dostawcy usług. Nawet jak pobierałem coś bitcometem to wyświetla się ip serwera a nie moje (mimo, że w bitcomecie nie miałem włączonego proxy).
1. Czy w tym przypadku proxy działa?
2. Czy to wystarczy do tego aby nie namierzyły mnie organizacje o których ostatnio głośno, czy może muszę znaleźć proxy inne niż mojego dostawcy usług (a narazie nie udało mi się znaleźć innego działającego)?
3. Dlaczego na polskiej stronie sprawdzającej ip jest trochę inny numer niż na zagranicznej?
Jeśli ktoś może odpowiedzieć to będę wdzięczny, pewnie coi niektórzy polecą mi google, ale proszę o cierpliwość, wszystko co do tej pory się dowiedziałęm znalazłem na wszelkich forach, a za mało wiem, żeby samodzielnie wyszukiwać odpowiedzi na pytania, które zadałem w tym poscie. |
|