Adres MAC |
Autor |
Wiadomość |
SkrypeK [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-26, 14:29
|
|
|
a jak moge zmienić adres mac?? |
|
|
|
|
Estel
|
Wysłany: 2006-11-27, 13:03
|
|
|
Skrypek:
Żeby nie było - dokładnie 3 sekundy "szukania", pierwszy link, który wyskoczył... http://pl.wikipedia.org/wiki/MAC
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Haker [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-30, 20:22
|
|
|
Cytat: | Najprościej mówiąc, łopatologicznie do granic, nadchodzący "sygnał" od dostawcy, sprawdza, czy dociera gdzie potrzeba, właśnie po adresie MAC. Jeśli adres mac Twój, jest taki sam jak kogoś, kto ma akurat wyłączonego kompa, to sygnał "myśli", że Ty to on. adres MAC jest unikalny w skali światowej, jeśli spróbujesz mieć taki sam jak ktoś on-line, to nastąpi konflikt i nie będzie działać ani jemu, ani Tobie, lub przy lepszych systemach, tylko Tobie, za to szybko Cię namierzą i udupią. to tak w skrócie. |
a gdyby była offline czy by mnie namierzyli?
czy wtedy mogą mnie namierzyć?
poza tym Nazim napisał:
Cytat: | Cytat: | Gdyby dana osoba byla online, bys sie nie polaczyl - poniewaz w danym momencie moze byc tylko jedna osoba o danym adresie MAC. |
|
tutaj http://forum.proxy.net.pl...-przez-vt98.htm |
|
|
|
|
Estel
|
Wysłany: 2006-12-01, 17:49
|
|
|
Owszem, a spróbuj postawić w domu dwa komputery, podłączyć je oba do sieci (np HUB-em), po czym spróbować ustawić te same dane połączenia (IP i takie tam). Dostaniesz komunikat o konflikcie urządzenia sprzętowego, a nawet wyskoczy ci na ekranie adres MAC owegoż urządzenia ;) (i wzajemnie, na drugim kompie wyskoczy adres MAC pierwszego, jako powodującego konflikt).
Jeśli się nie mylę, komunikat wygląda tak:"Nastąpił konflikt sprzętowym o adresie xxx" gdzie xxx to adres MAC.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
loqu [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-06, 02:26
|
|
|
Haker napisał/a: |
O boze
Cytat: | Co do anonimowosci -> masz po prostu IP "sasiada", tyle. |
chodziło mi raczej o to czy mogą mnie namierzyć(ewentualnie ukarać)i się dowiedzieć że takie coś robię
|
Moga cie namiezyc i to jest oczywiste -_-. Jedynym dosyc skutecznym sposobem bylo by wpiecie sie laptopem do switcha np w piwnic z np na wolny lub przez kogos nie uzywany aktualnie port. Jedyny mankamet jest taki ze nie masz w tym momencie za duzo czasu na zabawe :). Choc z drugiej strony juz "kradne" internet od 2 lat i jakos mnie nie zwineli :P (zalezy jakich sie ma administratorow)
Cytat: |
Cytat: | Z tym, ze osoba pod ktora zamierzasz sie podszyc musi byc w danym momencie offline |
dlaczego?
co by było gdyby była online?
poza tym założyłem temat o Adresie MAC
proszę tam się wpisywać
|
Powinna byc ale w sumie nie musi ... Mam tu na mysli samo podszycie sie pod dana osobe na czas bardzo(!) krotki. Kiedys probowalem ale polaczenie zrywalo sie po ok 20 s ;]
Cytat: | a do tego - przede wszystkim byc z twojej sieci. |
napewno?
znalazłem takie coś
|
Nie no bez przesady ... oczywiscie ze musisz byc podlaczony do ich sieci. No chyba ze jestesmy wszyscy podlaczeni do 1 rutera a ja o czyms nie wiem :P Zarty, zartami- ale musi byc w tej samej sieci a najlepiej w tej samej klasie bo czasem jest zabezpieczany dostep innych klas poza ta jedna. (zalezy od danego internetu)
Cytat: | Jeśli jakieś informacje mają być przesłane do innej sieci (lub podsieci w sieci złożonej, sieci oddzielonej routerem, itp.), to adres MAC musi być zastąpiony adresem IP. |
znalezione tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/ARP
czyli nie trzeba znać adresu mac wystarczy adres ip(tak to zrozumiałem ale pewny nie jestem) |
Nie potrzebujesz zadnych informacji zeby posiadac czyjs adres ip, MAC, Brame, czy tez maske. Wystarczy jakis prosty sniffer i jest git ... przeszukujesz pakiety, wychaczasz MAC czy tez IP i jest git. Pozatym nie wystarczy ci adres IP i bramy bo zazwyczaj jest dodatkowo autoryzacja adresu MAC karty. A jak juz piszesz o tej tablicy ARP to ona jest wykorzystywana bodajze tylko przy autoryzacjach adresu MAC lub tez przypisywaniu przez DHCP adresu IP po MAC'u
Wiem ze koledze guliuszowi nie pomoglem jakos szczegolnie ale za to moze sie dowiesz czegos ciekaweg ;]. A na twoj problem nie ma rozwiazania tak jak juz bylo wspomniane. Wiesz jak kiedys uzywalem proxy z Arabi Saudyjskiej bodajze to tracilem +- 700 Kb/s a sciaganie spadalo z 250 Kb/s (ok 120 KB/s) na bodajze 120 Kb/s (ok 20 kB/s) wiec jak ci tam z 40 KB/s spadnie to jeszcze nie takzle :>
btw. zmien nik bo jakos tak dziwnie miec nick "Haker" nieprawdaz ? :>
mi się ten nick podoba hakerem nie jestem chociaż hakerskimi sprawami też się interesuje
Pozdro
[ Dodano: 2006-12-06, 02:54 ]
guliusz napisał/a: | Jakie proxy bede potrzebował zeby miec dobry transfer przez kablówke?
|
Kurde ... dopiero teraz zauwazylem ze ty masz kablowke. W tym momencie cala ta gadanina byla bez sensu bo laczysz sie przez jakis modem czy modulator sygnalu- jak kto woli a w tym momencie nie dasz rady przeprowadzic wspomnianych eksperymentow ;] |
|
|
|
|
Haker [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-06, 09:36
|
|
|
Cytat: | Choc z drugiej strony juz "kradne" internet od 2 lat i jakos mnie nie zwineli |
odważny jesteś nie boisz się że w końcu mogą cię zwinąć?
ale skoro 2 lata już tak robisz mało prawdopodobne jest że cię zwiną w najbliższym czasie
a masz cały czas ten sam zmieniony adres MAC? czy co jakiś czas zmieniasz na inny?
robisz to bez względu na to czy dana osoba jest offline?
jak to robisz?
a tak poza tym jakich programów można używać?
jakie są najlepsze? |
|
|
|
|
loqu [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-06, 16:03
|
|
|
Haker napisał/a: | Cytat: | Choc z drugiej strony juz "kradne" internet od 2 lat i jakos mnie nie zwineli |
odważny jesteś nie boisz się że w końcu mogą cię zwinąć?
ale skoro 2 lata już tak robisz mało prawdopodobne jest że cię zwiną w najbliższym czasie
a masz cały czas ten sam zmieniony adres MAC? czy co jakiś czas zmieniasz na inny?
robisz to bez względu na to czy dana osoba jest offline?
jak to robisz?
a tak poza tym jakich programów można używać?
jakie są najlepsze? |
Raczej sie nie boje bo mam na nich knyf, jaki?- juz ci odpowiadam. Mianowicie mialem kiedys (ok 2 lata temu lub wiecej) internet z sieci, ktora dziala w moim miescie- na moim osiedlu i w momecie zerwania umowy moj adres MAC nie zostal skasowany z listy ARP (co jest glupotoa niemala) wiec w gruncie rzeczy mialem internet za darmo- podkreslam ze mialem dokument zerwania umowy wiec w tym momencie na tym MAC`u moglem robic co mi sie zywnie podobalo... w tym momencie moj MAC nie dziala chociaz IP itd sa przypisywane wiec prawdopodobnie jest to tymczasowe. W takim wypadku wyszukuje innych userow. Sek polega na tym ze w tej sieci sa jakies lamusy, bo nie widze problemu zeby sprawdzic przez jakiego switcha sie lacze lub jak juz wspomnialem wykasowac dane z tablicy ARP, ale jednak tego nie robia. A propo zmieniania adresu karty sieciowej to jak juz wspomnialem roznie bywa ... jak moj nie dziala to cos tam sobie znajde ;). Odnosnie czu user jest offline- jak go wyszukuje to raczej jest online bo jednak ten pakiet musze przechwycic. Jak jest online to moge sie podlaczyc i albo dziala przez np. 20s albo juz go sobie zatrzymuje przez jakis czas. No chyba ze znasz ip to w tym momencie nawet jak jest offline to mozesz mu puscis pinga i powinien sie pojawic MAC itp podczas przechwycenia pakiety ktory jest wysylany doniego wlasnie przez ta procedure (ping;)- nie zapewniam bo tego nie sprawdzalem i to sa tylko moje spekulacje :>. Ale jak juz wspomnialem ... nie ciagnijcie kabli do siebie do domu bo was dorwia na 100- chociaz by jakis glupi serwisant przyjdzie do switcha i zauwazy ze jest o jeden kabel za duzo. Jak juz totalnie nielegalnie i "hackersko" (jezeli mozna to tak nazwac;) to podlaczyc sie do switcha (w przypadku bloku) w piwnicy i wyszukac MAC karty- w przypadku DHCP. Wazna rzecza jest to zeby wczesniej z danej klatki miec jakiegos znajomego z tej sieci ktory znajdzie lub pozyczy na chwile adres MAC, poniewaz jezeli nie bedziecie autoryzowani przez router to nie bedziecie mieli sygnalu, co za tym idzie nie wyszukacie (przez sniffera) zadnych userow. Acha i najwazniejsze ... najlepiej brac ze soba lom lub wiertarke do skrzynek ze switchami. Jezeli chodzi o jakies sniffery to praktycznie wszystkie jakie zdabedziesz za free i wtedy nawet mozesz inwigilowac pakiety no chyba ze dana siec jest szyfrowana i w tym momencie jest troche wiecej zabawy- ale zazwyczaj sieci wewnetrzne nie sa (bynajmniej czesto sie spotyka). Ja osobiscie korzystam z Ufasoft Snif tylko ze jest on platny i do zagladania zawartosci pakietow musisz miec klucz ( podobno sa jakies cracki ale ja nie znalazlem odpowiedniego ) ale jezeli chodzi o IP, Brame, Maske, MAC karty, czy tez server docelowy to wykryjesz bez problemu. Zaznaczam ze testowalem go w sieci wewnetrznej- Na kablowkach powinien wykrywac komputery (adresy IP) danej klasy ale nie wiem jak to jest z innymi informacjami. A jakie sa najlepsze to nie wime :P ... do skanowania serwerow uzywam GFI LANguard Network Security Scanner 5.0 i tojest takze platna- mozna sciagnac demo ktorego uzywam i dla mnie styka.
Chyba w miare odpowiedzialem na twoje pytanie.
Pozdro
[ Dodano: 2006-12-06, 16:17 ]
A zes chlopakowi doj...bal zrodlo :>
Adres MAC w Windzie najlepiej zmieniac w konfiguracji kart sieciowaej- jak sie tam dostac ? Przez panel sterowania i wybieraz jedna z 2 opcji :
1. Wchodzisz do systemu- menadzer urzadzen- karty sieciowe(wybierasz swoja klikajac 2 razy ;) a nastepnie zakladka zaawansowana, wybierasz pole NetworkAcces, wciskasz Value(Wartosc) i wpisujesz nowy adres MAC
2. Wchodzisz w panel sterowania Network Connections (Polaczenia internetowe) wybierasz swoje aktywne lub nie :P polaczenie, nastepnie naciskasz configure i masz to samo okno katy sieciowej. Nastepnie jak juz bylo zakladka zaawansowana, wybierasz pole NetworkAcces, wciskasz Value(Wartosc) i wpisujesz nowy adres MAC.
Takie konfigurowanie dziala chyba dla Wind >= Wind 2k. W 98 czy 95 bylem mlody i nie bawilem sie w takie rzeczy ;)
Przepraszam za rozbierznosci jezykowe ale juz sie przezwyczailem do Windy ENG
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Reklama
Dołaczył: 31 Maj 2006
Skad: wwa
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|